Без категорії

Třetí milostivé léto je tady. Bude se vám hodit?

Letošní milostivé léto potrvá od 1. července do 30. listopadu 2023. Původní dluh se vám nepromine, ten musíte zaplatit, odpouští se ale veškeré příslušenství: tedy úroky z dlužné částky, penále a sankce, případně i náklady na exekuci.

Můžete se tak zbavit především dluhů na sociálním pojištění, daňových nedoplatků, poplatků celnímu úřadu, dluhů vůči soudům a vězeňské službě i místních poplatků – u těch ale záleží na tom, jestli jejich odpuštění umožní zastupitelstvo obce nebo kraje.

Akce se týká pouze dluhů, které vznikly do 30. září 2022, a netýká žádných dluhů, které vymáhá soudní exekutor.

Dluhů na sociálním pojištění se můžou zbavit jak OSVČ, tak firmy a zaměstnavatelé, dluhů u finančního úřadu a celní správy pouze fyzické osoby.  

Fyzickým i právnickým osobám také automaticky zaniknou jednotlivé bagatelní nedoplatky u finančního úřadu vzniklé do 30. září 2022 do výše 199 Kč, resp. do výše 29 Kč u daně z nemovitých věcí, nepřesáhnou-li v souhrnné výši k 1. červenci 2023 u jednoho finančního úřadu celkovou částku 1 000 Kč.

Jak na to na u „finančáku“

Abyste vyřešili daňový dluh potřebujete znát jeho výši a ideálně také období, kdy vznikl. Pokud ji neznáte, musíte si ji u svého finančního úřadu zjistit. V této souvislosti doporučuje finanční správa vyčkat do poloviny srpna, kdy se na portálu MOJE daně v daňové informační schránce DIS+ objeví nová „záložka“, kde přehledně uvidíte, zda a jaké máte daňové nedoplatky.

Jakmile budete znát výši vašich daňových nedoplatků, můžete přejít k podání žádosti. Na stránkách finanční správy na níže uvedeném odkaze vyplníte v Žádosti o odpuštění příslušenství základní osobní údaje, váš finanční úřad a informaci, jaký nedoplatek žádáte odpustit. Vyberete si, jakým způsobem chcete žádost podat – zda v portálu MOJE daně, e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně finančního úřadu –  a žádost podáte. V případě nedoplatků převyšujících 5 000 Kč můžete vyplnit ještě Žádost o splátkování, ve které požádáte o roční splátkový kalendář a svůj dluh pak nemusíte splatit jednorázově, ale během roku ve dvanácti splátkách. Jen si dejte dobrý pozor, abyste se v úhradě splátek neopozdili. Stačí i den zpoždění a „dohoda“ o odpuštění příslušenství dluhu padá.

Úhradu původního dluhu pošlete nejdříve v den podání žádosti (a nejpozději tak, aby na účet finanční správy dorazila do 30. listopadu 2023) a pro jistotu uveďte do zprávy pro příjemce „daňové milostivé léto“, aby bylo finančnímu úřadu zřejmé, že tyto finanční prostředky mají být použity právě na úhradu daňového nedoplatku v rámci akce milostivé léto.

https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/milostive-leto/zadosti

Jak na to u „celníků“

Pozor! U celní správy se milostivé léto nevztahuje na clo ani jeho příslušenství, ale pouze na  úrok z prodlení na dani nebo jeho obdoby podle jiného zákona, úrok z posečkané částky, penále, pokuty za opožděné tvrzení daně, nákladů řízení včetně exekučních nákladů, pokud dojde do konce akce k uhrazení všech nedoplatků, nikoliv jen rozhodných nedoplatků vzniklých do rozhodného dne, tedy i těch, které vznikly po 30. září 2022.

Na stránkách celní správy na níže uvedeném odkaze vyplníte Žádost o odpuštění příslušenství daně nebo rozložení jeho úhrady na splátky, vyberete, jakým způsobem ji chcete podat a žádost podáte. Opět platí, že aby vám bylo příslušenství dluhu odpuštěno, musíte původní dluh uhradit nejpozději do konce akce, tedy do 30. listopadu 2023.  

https://www.celnisprava.cz/cz/aktuality/Stranky/Milostiv%C3%A9-l%C3%A9to-2023.aspx

Jak na to u „sociálky“

U české správy sociálního pojištění nemusíte o nic žádat. Pokud jste svůj dluh vzniklý do 30.9.2022 kdykoliv do konce června 2023 už uhradili, jeho příslušenství, tedy penále, pokuty i případné exekuční náklady, vám bude automaticky odpuštěno.

Pokud jste takový dluh dosud neuhradili, pak do 30.11.2023 musíte podat oznámení, že dlužné pojistné zaplatíte. Můžete se rozhodnout celou částku dlužného pojistného zaplatit najednou do 30.11.2023, anebo v případě částky vyšší než 5 000 Kč tuto platbu rozložit do dvanácti splátek – u dlužného pojistného do 50 000 Kč – nebo 60-ti měsíčních splátek u dlužného pojistného nad 50 000 Kč. První splátku pak musíte uhradit do 31. 12. 2023 a každou další splátku nejpozději poslední den následujícího kalendářního měsíce.

Oznámení o úhradě dlužného pojistného lze učinit výhradně prostřednictvím ePortálu ČSSZ (po přihlášení), kde je možné zjistit i výši dluhu. Tato služba bude z technických důvodů dostupná od 10. 7. 2023.