Без категорії

Co se mění od nového roku pro agentury práce?

Novela zákona o zaměstnanosti, která začne platit od 1. 1. 2024, přináší agenturám tyto hlavní změny:

  • Změna výše kauce: Z původní částky 500 000 Kč se zvýší na dvojnásobnou částku 1 000 000 Kč. Toto platí i pro stávající agentury, které budou muset částku doplatit na vyžádání Generálního ředitelství ÚP.
  • Omezení doby působení agenturních zaměstnanců: Podle novely nesmí agenturní zaměstnanci pracovat v jedné firmě déle než 3 roky během pětiletého období. Pokud firma bude chtít s agenturním zaměstnancem nadále spolupracovat po uplynutí této doby, bude mu muset nabídnout postavení normálního zaměstnance.
  • Větší jistota pro agenturní zaměstnance: Agenturní zaměstnanci musí mít v pracovní smlouvě na dobu určitou uvedeno přesné datum ukončení pracovního poměru.
  • Lepší ochrana při úpadku agentury práce: V případě úpadku agentury práce budou moci zaměstnanci žádat o náhradu mezd Úřad práce stejně jako klasičtí zaměstnanci.
  • Přísnější podmínky: V době žádání o licenci, ale i po celou dobu jejího fungování jako agentury práce, bude muset společnost prokázat bezdlužnost vůči státu. Nesmí mít také dřívější pokuty za přestupky, které by mohly vést k odebrání povolení. Tato povinnost se vztahuje i na odpovědné zástupce a statutární orgány.
  • Definice nelegální práce: Novela podrobněji definuje nelegální práci a upravuje přestupek zastřeného zprostředkování. Doposud se za nelegální práci považovala spíše dlouhodobější činnost. Nadále se již k délce práce nebude nepřihlížet.
  • Možnost odebrání povolení: Novela upřesňuje, kdy je možné agentuře odebrat povolení. Přináší možnost odejmutí povolení ke zprostředkování zaměstnání v případech, jako je výkon nelegální práce, zastřené zprostředkování zaměstnání či porušení zákazu diskriminace. Stanovuje také, že by agentura měla platit náklady správního řízení, které se vede kvůli porušování jejích povinností.
  • Vydání licence: Licence by agenturám nově mělo vydávat a odnímat ministerstvo práce a sociálních věcí místo ředitelství úřadu práce, jak tomu bylo doposud.
  • Poskytování informací: Agentury by měly poskytovat povinně víc informací. Pravidelně by oznamovaly, kolik lidí a do jakých odvětví a oborů přidělují. Hlásit by to měly i zahraniční agentury, které do Česka pracovníky vysílají.
  • Zjednodušení zaměstnávání cizinců: Cizinci budou moci podat žádost o zaměstnaneckou kartu ihned poté, co bude volné pracovní místo, které může být obsazeno zahraničními pracovníky, zveřejněno v centrální evidenci. Rozšíří se také okruh cizinců, k jejichž zaměstnání nebo k výkonu práce se nebude vyžadovat pracovní povolení, zaměstnanecká karta, karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo modrá karta. S přihlédnutím k aktuálnímu stavu by úřady měli flexibilněji povolovat cizincům z vybraných států volný vstup na tuzemský trh práce.