Без категорії

Jaké nejen daňové novinky přinesl rok 2023?

Roční limit pro povinnou registraci k DPH se zvýšil z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč

Jak jsme již v létě psali v samostatném článku, je od ledna 2023 navýšen limit ročního obratu pro povinnou registraci k DPH na 2 mil. Kč. Osoby, které v průběhu prosince přesáhly hranici 1 mil. Kč (ale nepřesáhly 2 mil. Kč), už nemusí povinně podat přihlášku k registraci k DPH. Osoby, které dosud byly plátci, ale nepřesahují hranici 2 mil. Kč, mohou svoji registraci zrušit a ze systému DPH vystoupit. V důsledku zvýšení limitu pro plátcovství DPH na 2 mil. Kč se od ledna 2023 zvyšuje i hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu daně. Nově jsou zavedena 3 pásma odvozená od výše příjmů a uplatnitelného výdajového paušálu. První pásmo se týká všech OSVČ s ročními příjmy do 1 mil. Kč, OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč s uplatnitelným 60% výdajovým paušálem a OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč s uplatnitelným 80% výdajovým paušálem. Ty budou letos platit paušální zálohy ve výši 6 208 Kč měsíčně.  Druhé pásmo je určeno pro OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč s uplatnitelným výdajovým paušálem nižším než 60%  a pro OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč s uplatnitelným 60% výdajovým paušálem. Ty budou platit paušální zálohy ve výši 16 000 Kč měsíčně. Třetí pásmo je pro ostatní OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč, které se nevešly do nižšího pásma. Jejich paušální zálohy budou ve výši 26 000 Kč měsíčně.

Celková paušální zálohaDaň z příjmůPojistné na důchodové pojištěníPojistné na veřejné zdravotní pojištění
I. pásmo6 208 Kč100 Kč3 386 Kč2 722 Kč
II. pásmo16 000 Kč4 963 Kč7 446 Kč3 591 Kč
III. pásmo26 000 Kč9 320 Kč11 388 Kč5 292 Kč

Zvyšují se částky ročního příjmu, do kterých se nemusí podávat daňové přiznání

Od ledna 2023 bude podávat daňové přiznání jen ten, jehož roční zdanitelné příjmy přesáhnou 50 000 Kč. Doposud byl tento limit nastaven ve výši 15 000 Kč. Poplatníci, kteří mají další příjmy ze zaměstnání, budou podávat daňové přiznání po dosažení 20 000 Kč, namísto současných 6 000 Kč.

Nepodnikající fyzické osoby s datovou schránkou nemají povinnost podávat elektronické daňové přiznání

Nově je zúžen okruh osob, které mají povinnost podávat daňová přiznání a další formulářová podání elektronickou formou. Povinnost se nebude nově vztahovat na nepodnikající fyzické osoby, které mají aktivní datovou schránku.

O polovinu se snižuje pokuta za pozdní podání kontrolního hlášení (DPH), zároveň se prodlužuje lhůta pro jeho podání

Od letošního roku jsou fyzickým osobám, s.r.o. s jediným společníkem fyzickou osobou a čtvrtletním plátcům DPH o polovinu sníženy pokuty (s výjimkou pokuty za 1000 Kč) za pozdní podání, resp. nepodání kontrolního hlášení. Došlo také k prodloužení lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na 17 dnů od vyzvání finančního úřadu do datové schránky.

Končí zákonná povinnost elektronicky evidovat tržby

Povinnost elektronicky evidovat tržby (EET), která je již třetím krokem pozastavena v důsledku covidové pandemie, je od letošního roku zrušena.

Daňové milostivé léto pomůže dlužníkům zbavit se daňových nedoplatků 

Od 1. července do 30. listopadu 2023 umožní tzv. Daňové milostivé léto daňovým subjektům zbavit se zbytečné zátěže zejména drobných nedoplatků, které se často pohybují v řádu jednotek korun. Všechny fyzické osoby budou moci požádat o mimořádné odpuštění příslušenství daně, pokud uhradí jistinu daňového nedoplatku. Fyzické a právnické osoby budou moci také požádat o mimořádný zánik některých celých daňových nedoplatků. 

Všechny sazby spotřební daně z tabákových výrobků se navýší o 5 %

Od 1. ledna 2023 došlo k pětiprocentnímu navýšení všech sazeb spotřební daně z tabákových výrobků a zahřívaných tabákových výrobků.