Без категорії

Jaké změny DPH čekají e-shopy s novelou zákona o DPH?

Na začátku října vstoupí v platnost novela zákona o DPH. Co nejpodstatnějšího se změní?

DPH budou podléhat i malé zásilky ze zemí mimo EU

Od 1.10 se ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou do 22 eur, tedy zhruba 560 Kč, ze třetích zemí tj. těch mimo EU. Tato změna má jednak narovnat podnikatelské prostředí, protože naše firmy i ostatní firmy z EU musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají, a zároveň přinést z výběru DPH více peněz.

Pokud jste tedy byli zvyklí objednávat si drobné zboží např. z Číny nebo z USA, budete muset nyní za ně zaplatit cenu navýšenou o DPH.

Režim jednoho správního místa

Doposud platilo, že pokud jste prodávali své zboží do více zemí, museli jste se v každé zemi registrovat k DPH zvlášť a zvlášť dodávat i výkazy. Od 1.10. se budete moci v rámci režimu jednoho správního místa (One Stop Shop, neboli OSS) registrovat pouze v jednom státě. Můžete se tedy zaregistrovat jen v České republice a o zbytek se postará finanční úřad, který rozdělí platby příslušným státům.

Zároveň ale také došlo ke sjednocení (a snížení) limitu rozhodné výše pro zahájení plátcovství DPH. Činí 10 tisíc euro a jde o objem zboží či služeb prodaných do zahraničí. Do této výše bude případný odvod DPH probíhat pouze v domovském státě bez nutnosti registrace do OSS. Až když tuto hranici překročíte, je nutné abyste se zaregistrovali do systému OSS.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.