Без категорії

Poskytli jste v souvislosti s válečným konfliktem Ukrajině nebo někomu z Ukrajiny dar?

Můžete si ho odepsat ze základu daně či si ho dát do nákladů.

Pokud jste v letošním roce tedy ve zdaňovacím období roku 2022 poskytli Ukrajině či osobě z Ukrajiny dar tedy tzv. bezúplatné plnění, na základě nového zákona si ho můžete za určitých podmínek odečíst ze základu daně.

Dar lze poskytnout:

a) přímo Ukrajině,

b) územně-správnímu celku Ukrajiny,

c) právnické osobě se sídlem na území Ukrajiny,

d) fyzické osobě s bydlištěm na území Ukrajiny.

Příjemci ale musí splňovat následující podmínky:

  1. Jedná se o obce, kraje, organizační složky státu, právnickým osobám se sídlem na území Ukrajiny nebo právnické osoby, které jsou pořadateli veřejných sbírek podle zvláštního zákona, a to na vědu a vzdělávání, výzkumné a vývojové účely, kulturu, školství, na policii, na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat a jejich zdraví, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné, sportovní, a obranného úsilí.
  2. nebo fyzické osoby s bydlištěm na území Ukrajiny, které jsou poskytovateli zdravotních služeb nebo provozují školy a školská zařízení a zařízení pro péči o toulavá nebo opuštěná zvířata nebo pro péči o jedince ohrožených druhů živočichů, na financování těchto zařízení,
  3. nebo fyzické osoby s bydlištěm na území Ukrajiny, které jsou poživateli invalidního důchodu nebo byly poživateli invalidního důchodu ke dni přiznání starobního důchodu nebo jsou nezletilými dětmi závislými na péči jiné osoby na zdravotnické prostředky nejvýše do částky nehrazené zdravotními pojišťovnami nebo na zvláštní pomůcky podle zákona upravujícího poskytování dávek osobám se zdravotním postižením nejvýše do částky nehrazené příspěvkem ze státního rozpočtu a na majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání.

Odečíst dar od základu daně si mohou i daňoví rezidenti Ukrajiny (s výjimkou těch, kteří pracují na DPP nebo DPČ), pokud prokáží, že 90 % jejich zdanitelných příjmů je ze zdrojů na území České republiky.

Dar jako daňový náklad

Pokud si dar nechcete odečíst od základu daně, máte vůbec poprvé možnost dát dar i přímo do účetnictví jako daňový náklad. Opět ale musíte splnit několik podmínek:

  • jedná se o nepeněžitý dar (např. humanitární dary potravin, hygienických potřeb, domácích potřeb, výpočetní techniky…. Občanům s bydlištěm na území Ukrajiny.
  • souvisí s pomocí Ukrajině a jeho obyvatelům v souvislosti s ozbrojeným konfliktem
  • účel poskytnutého daru je stejný jako pro účely snížení základu daně o hodnotu daru
  • osobou příjemce je:
    • Ukrajina
    • územní samosprávný celek Ukrajiny
    • právnická osoba se sídlem na Ukrajině
    • fyzická osoba s bydlištěm na Ukrajině (bez další specifikace těchto osob)

Výše daňově uznatelného daru není nijak omezena.

Využít této možnosti můžete např. v případě, že máte limit pro odčitatelné položky již vyčerpán nebo nemáte dostatečný základ daně nebo jste dali dar fyzické osobě, která nesplňuje podmínku uvedenou v bodě 3) tohoto článku.

Výše daru:

Pokud je dárcem fyzická osoba, pak hodnota daru (nebo více menších darů dohromady) musí činit alespoň 1 000 Kč nebo přesáhnout 2% ze základu daně. V případě, že jste darovali krev, pak se hodnota jednoho odběru oceňuje částkou 3 000 Kč.

Pokud je plátcem právnická osoba, pak hodnota daru (každého daru jednotlivě, u právnických osob nelze hodnoty jednotlivých menších darů sčítat tak, jako je tomu u osob fyzických) musí činit alespoň 2 000 Kč.

Celkem mohou jak právnické, tak fyzické osoby za rok 2022 odečíst nejvýše 30 % ze základu daně.