Без категорії

Minimální mzda a zaručená mzda v roce 2022

Podle schválených změn vzroste minimální mzda o 1000 Kč na částku 16 200 Kč (96,40 za hodinu). Zároveň s jejím zvýšením dojde i k navýšení zaručené mzdy.

Minimální mzda stanovuje nejnižší možný hrubý příjem bez ohledu na to, jakou práci vykonáváte a jaké máte vzdělání. Pokud pracujete na plný úvazek nesmí vám váš zaměstnavatel dát méně.

Zaručená mzda určuje nejnižší možné ohodnocení za práci na plný úvazek s pracovní dobou 40 hodin týdně podle toho, o jak složitou, zodpovědnou a namáhavou práci se jedná. Podle těchto kritérií se dělí na 8 skupin.

Do první skupiny, kde vzroste minimální mzda na 16 200 Kč měsíčně, patří nekvalifikované práce, např. uklízečka, doručovatel zásilek, švadlena drobných úprav, nosič zavazadel nebo pomocník v kuchyni.

Do druhé skupiny, kde bude mzda nejméně 17 900 Kč měsíčně, patří např. pokojská, sanitář, kopáč, asfaltér, lešenář do 10 m trafikant, školník

Do třetí skupiny, jejíž mzda bude minimálně 19 700 Kč patří klempíř, zedník, barman, topenář, číšník, holič a kadeřník, instalatér apod.

Do čtvrté skupiny s min. sazbou 21 800 Kč patří např. tlumočník, krejčí v modelové a zakázkové výrobě, kuchař specialista.

Do páté skupiny, kde bude min. odměna 24 100 Kč, patří řidič autobusu, mistr, dispečer, všeobecná zdravotní sestra, porodní asistentka a záchranář, běžný IT správce, personální a mzdová účetní, průzkumník trhu, učitel ve školce apod.

Do šesté skupiny se výší min. odměny 26 600 Kč měsíčně patří činnosti jako správce sítí, obchodní referent, speciální pedagog, tvůrce IT systémů, samostatný projektant rozsáhlých a náročných staveb apod.

Do sedmé skupiny s novou min. odměnou ve výši 29 400 Kč měsíčně jsou profese jako lékař, zubař, farmaceut, expert na marketing nebo finanční expert, programátor apod. Do poslední osmé skupiny, kde je navržena min. odměna ve výši 32 400 Kčměsíčně, patří např. odborník na finanční a obchodní strategii organizací, makléř na finančním a kapitálovém trhu, špičkový vědecký pracovník řešící principálně nové vědeckovýzkumné okruhy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.