Без категорії

Stravenkový paušál – novinka pro rok 2021

Vládní daňový balíček platný od 1.1.2021 přidal i menším zaměstnavatelům možnost, jak přispět svým zaměstnancům na stravování. Vedle závodního stravování a stravenek může zaměstnavatel od letošního roku poskytnout příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě. Přispět svým zaměstnancům si tak letos mohou dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci, pro které jinak bylo nejen závodní stravování ale i poskytování stravenek kvůli vysoké administrativě a platbě provizí stravenkovým společnostem nedosažitelné.

Fungování v praxi

Podle pravidel platných do roku 2020 si mohl zaměstnavatel odečíst z daňového základu až 55 % ceny poskytnutého jídla nebo stravenky. Zbylých 45 % doplácel zaměstnanec ze své čisté mzdy. Například za stravenku v hodnotě 100 Kč tak zaměstnavatel zaplatil stravenkové firmě 55 Kč „ze svého“ a zbylých 45 Kč strhnul zaměstnanci z čisté mzdy. Využije-li zaměstnavatel nově zavedeného stravenkového paušálu, nic zaměstnancům z výplaty strhávat nebude a oněch 55 Kč, které dříve zaplatil stravenkové firmě, vyplatí přímo svému zaměstnanci.

Maximálního výše příspěvku

Daňově uznatelnou část příspěvku na stravování si zaměstnavatel nemůže vypočítat z libovolné ceny jídla. Maximální částka, kterou si zaměstnavatel může odečíst na daních za podporu stravování, se vypočítává jako 70 % z hodnoty stravného na pracovních cestách stanoveného vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí. Pro rok 2021 je tato částka stanovena na 108 Kč tzn. že na každý den může zaměstnavatel přispět zhruba 75 Kč. Například za 21 odpracovaných dnů v měsíci tak zaměstnanec může obdržet až 1 587 Kč.

Benefit i pro lidi v exekuci

Stejně jako stravenka je i peněžitý příspěvek na stravování samostatným nenárokovým benefitem, který může, ale nemusí, zaměstnavatel poskytovat zaměstnanci nad rámec mzdy. Není tedy mzdou ani jinou náhradou mzdy a jako takový nemůže být předmětem exekuce a nepodléhá srážkám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.