Без категорії

Nový zákon o evidenci skutečných majitelů

Dne 1. 6. 2021 nabyl účinnosti zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů, který změnil fungování evidence skutečných majitelů. Zákon v podstatě nepřináší právnickým osobám žádnou novou povinnost, protože povinnost zapsat své skutečné majitele již od roku 2018 měli. Nově ale za její nesplnění zavádí pokuty až do výše 500 000 Kč či další sankce jako např. zneplatnění hlasovacích práv a práva na výplatu dividendy.

Co je tedy konkrétně nyní potřeba udělat?

To záleží na tom, jaké společnosti jste vlastníkem nebo spoluvlastníkem, a zda jste již povinnost zapsat skutečné majitele splnili dříve či nikoliv.

1/

Pokud jste jediným společníkem společnosti s r.o. nebo jste společníkem společnosti s r.o., která má sice více společníků, ale alespoň jeden z nich má podíl větší než 25% nebo jste jediným akcionářem akciové společnosti a dosud jste svoji povinnost, zapsat skutečné majitele společnosti, nijak neřešili, nemusíte dělat nic. Nový zákon totiž zavádí tzv. automatický průpis, což znamená, že se do evidence skutečných majitelů automaticky přenesou informace z veřejného rejstříku, a to i tehdy, dojde-li ke změně společníka či akcionáře.

Automatický průpis je vždy bezplatný.

2/

Pokud jste jediným společníkem společnosti s r.o. nebo jste společníkem společnosti s r.o., která má sice více společníků, ale alespoň jeden z nich má podíl větší než 25% nebo jste jediným akcionářem akciové společnosti a svoji povinnost, zapsat skutečné majitele společnosti, jste již před účinností nového zákona tj. před 1.6.2021 splnili, automatický průpis u vás bohužel „automaticky“ nenastane. Musíte si ho aktivovat, a to buď návrhem soudu prostřednictvím datové schránky nebo žádostí notáři.  Formulář návrhu na průpis najdete na https://esm.justice.cz/ias/issm/podani pro soud.

Za zajištění automatického průpisu soudem poplatek stanoven není. Pokud využijete služeb  notáře, náleží mu odměna ve výši 200 Kč.

3/

Pokud jste společníkem společnosti s r.o., u které nelze jednoznačně z veřejného rejstříku určit skutečného majitele (tedy např. pokud společnost nemá žádného společníka s podílem vyšším než 25 %, nebo majoritním společníkem je zahraniční právnická osoba) nebo jste akcionářem akciové společnosti s více akcionáři, musíte podat návrh na zápis spolu s listinami prokazujícími osobu skutečného majitele buď prostřednictvím soudu nebo notáře. A to i v případě, že jste povinnost zapsat skutečné majitele společnosti již před účinností nového zákona tj. před 1.6.2021 splnili.

Pokud jste tak ale učinili, vztahuje se na vás tzv. přechodné období, ve kterém bude možno zápisy provést bez povinnosti platit soudní poplatek. Pro obchodní korporace bude trvat do 1.12.2021.

Pokud jste tak neučinili, žádné přechodné období se na vás nevztahuje  a musíte proto své skutečné majitele řádně evidovat bez zbytečného odkladu po nabytí účinnosti zákona 1. 6. 2021 buď prostřednictvím soudu nebo notáře. V tomto případě se vyplatí využít služeb notáře. Bude to nejen rychlejší, protože notář je, na rozdíl od soudu, limitován lhůtou 3 dnů od doručení, ve které má zápis provést (soud v řízení lhůtu stanovenu nemá), ale také levnější – za vydání osvědčení pro zápis údajů do evidence a za samotný úkon zápisu byste neměli zaplatit více než 2 500 Kč. Při podání prostřednictvím soudu by vás čekal poplatek 4 000 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.