Без категорії

Paušální daň pro OSVČ

Osoby samostatně výdělečně činné mají od 1. ledna 2021 možnost platit daň z příjmů i zdravotní a sociální pojištění paušálem. K paušální dani se mohli do 1.11.2020 přihlásit podnikatelé, kteří mají roční příjem do 1 milionu korun a nejsou ani plátci DPH. Pokud tak neučinili, mohou se do tohoto režimu zapojit až v roce 2022. OSVČ, kteří s podnikáním teprve začnou nebo si během roku 2021 činnost obnoví, se mohou k paušální dani přihlásit kdykoliv v průběhu roku. Ještě, než odstartují svou živnost.

Částka paušální daně je pro rok 2021 stanovena na 5 469 Kč a je potřeba ji zaplatit vždy do 20. dne každého měsíce. Zahrnuje v sobě zdravotní pojištění ve výši 2 393 Kč, sociální pojištění navýšené o 15 % na 2 976 Kč a daň z příjmů v symbolické částce 100 Kč, která má kompenzovat vyšší odvod    na sociálním pojištění.

Tzv. paušální daň je dobrovolná a podle ministryně financí živnostníkům ušetří peníze a ulehčí administrativu, protože jedním formulářem a platbou splní všechny 3 povinnosti. Je ale potřeba si dobře spočítat, zda se konkrétně vám skutečně vyplatí. Obecně lze říci, že odvod paušálem se vyplatí spíše bezdětným a svobodným podnikatelům s ročními příjmy pod 1 milion korun, kteří využívají 40% výdajový paušál. Nevýhodou paušální daně totiž je, že si nemůžete uplatnit žádné daňové slevy a úlevy. Pokud tedy například využíváte slevu na manželku, školkovné či držitele průkazu ZTP, pravděpodobně by pro vás přechod na paušální daň byl nevýhodný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.