Без категорії

Od července musí zaměstnavatelé nahlašovat všechny dohodáře.

Pro zaměstnavatele, kteří mají pracovníky na dohodu o provedení práce, se od července zpřísňují administrativní pravidla. V následujícím obsahu se podívejte, co přesně a jak se mění.

Prvního července začal v rámci novely zákoníku práce platit další vlna změn v pravidel. Tentokrát se ale změny týkají pouze DPP, tedy těch, kteří pracují v rámci dohody o provedení práce. Změny jsou součástí celého balíčku úprav, které mají docílit větší ochrany dohodářů, dávají jim větší práva a zároveň umožňují lepší evidenci všech pracovníků.

Nově tak nyní zaměstnavatelům, kteří dohodáře zaměstnávají, vzniká oznamovací povinnost. To znamená, že vždy do dvacátého dne měsíce, který následuje po měsíci, kdy zaměstnávali pracovníka na DPP, musí na předepsaném tiskopisu předložit údaje o těchto zaměstnancích okresní správě sociálního zabezpečení.

K pojištění se musí přihlašovat všichni pracující na DPP

Dosud museli zaměstnavatelé na správu přihlašovat pouze ty zaměstnance, jejichž hrubý výdělek přesáhl 10 tisíc korun. Nyní ale platí přihlašovací povinnost pro všechny bez rozdílu.

Do výkazu DPP bude nutné uvést údaje, jako je jméno a příjmení, rodné číslo, datum nástupu do zaměstnání, výše výdělku, a to i kdyby šlo o pouze několik set korun nebo ten měsíc zaměstnanec nevydělal nic. První termín, do kterého je tyto údaje nutné odeslat připadá na 20. srpna. Výkaz budou zaměstnavatelé ČSSZ posílat elektronicky, buď skrz ePortál ČSSZ nebo datovou větou ze mzdového software. Již přihlášení zaměstnanci se znovu nepřihlašují.