Без категорії

Daň z nabytí nemovitosti – konečně zrušena!

Jedním alespoň trochu pozitivním dopadem koronavirové doby je zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Její konec stvrdil svým podpisem prezident Miloš Zeman dne 18.9.2020. Daň ve výši čtyř procent z ceny nemovitosti platil kupující a ročně z ní v posledních letech do státní kasy přibylo přes deset miliard.

Zrušení daně se týká podání k přiznání, která měla lhůtu do 31.3.2020 (později kvůli pandemii odloženou do konce srpna), což fakticky znamená, že se týká všech, kteří dokončili vklad své nově pořízené nemovitosti do katastru v prosinci 2019 nebo později. Pokud již daň z nabytí nemovitých věcí uhradili, bude jim daň vrácena. Vrácení daně ale není automatické. Přeplatek bude poplatníkovi vrácen pouze na základě jím podané žádosti, jež je k dispozici na webových stránkách Finanční správy. Žádost je možno podat do šesti let od konce roku, v němž přeplatek vznikl, tedy do konce roku 2026, pokud ke vzniku přeplatku došlo během roku 2020, a finanční úřad má na její vyřízení třicetidenní lhůtu.

Původně mělo jít ruku v ruce se zrušením platby daně z nabytí nemovité věci zrušení možnosti odečítat si zaplacené úroku od základu daně z příjmu. Nakonec k úplnému zrušení nedošlo, pouze byla snížena nejvyšší možná částka, kterou lze odečíst –  z původních 300 000 korun na polovinu. Nový limit 150 000 korun se vztahuje na úvěry poskytnuté od začátku letošního roku tj. od 1.1.2021.

Nově schválený zákon také upravil tzv. časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí  z pěti na deset let. To v praxi znamená, že zatímco dříve jste zakoupenou nemovitost, v níž jste neměli své bydliště (pořídili jste si ji jako tzv. investiční nemovitost), museli vlastnit minimálně pět let, abyste následně byli při jejím prodeji osvobozeni od platby daně z příjmu, nyní musí být vaším majetkem minimálně let deset. Pokud takovouto nemovitost prodáte dříve, můžete se od platby daně osvobodit jedině tehdy, pokud příjmy z prodeje použijete na obstarání své bytové potřeby za podmínek stanovených zákonem o daních z příjmů. I tato úprava se ale týká až nemovitostí pořízených v letošním roce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.